Magánlakás 2

 

.. az Andrássy úton

2011 júniusában elkészült egy újabb magánlakás.

A lakásban komplett nyílászáró csere és előszoba bútorozás is történt. Az épület műemlék besorolása megkövetelte, hogy mind a külső mind a belső nyílászárók az eredeti formájukban készüljenek el. A külső nyílászáróknál olyan követelményt is támasztott a megrendelő, hogy egy modern hőszigetelő üvegezés is kerüljön beépítésre, viszont a homlokzati részről a műemlék védelem miatt, a külső oldali megjelenés nem, vagy csak minimális mértékben változhat. A belső oldali szárnyak szintén az eredeti kapcsolt gerébtokos jelleget és profilozást kell, hogy megkapják. Továbbá minden egyes ablaknál Fan-Coil került felszerelésre, melyeket egy, az eredeti ablak alatt található falburkolattal megegyező profilozással készülő burkolattal kellett fednünk úgy, hogy a Fan-Coil zavartalan működése, tisztítása megoldott lehessen a jövőben is.

A belső nyílászáróknak szintén az épület műemlék jellegét kellett tükrözniük, viszont néhány ajtónál voltak egyedi a megrendelő által támasztott igények. Több mélybéléses ajtónál is szerette volna, ha a szárnyak a bélés irányába nyílnak, de az átjárhatósági méret a lehető legkisebb mértékben csökken.

A lakáshoz két darab bejárati ajtó is tartozik, melyek közzül a belső uvdari lépcsőházhoz tartozó ajtóban egyedi P5A biztonsági hőszigetelő üvegezés készült, egyedi az eredeti ajtóval megegyző mintázatú savmarással, 5 pontos biztonsági zárással. A fő lépcsőházhoz tartozó kétszárnyú bejárati ajtó szintén több pontos zárral, kiemelésgátlóval és egyedi másolás- (csak kártyával másolható), fúrás- és savbiztos cilinderbetéttel került, mely belső oldalról nem kulccsal, hanem gombbal működtethető.

A vasalatok megjelenésének is mindenben követniük kellett a megrendelői, és műemléki követelményeket, így egyedi korhű tömör réz kilincsek és pántok, illetve pánttakaró sapkák kerültek a külső és belső nyílászárókra egyaránt.

Képekben...