Műemléki nyílászárók

Napjainkban a művészeti alkotásnak számító, egyedi értékű építészeti emlékeket valamint annak rommaradványait műemlékeknek tekintjük. Védelmük a 18. századtól vált egyre tudatosabbá. A legtöbb műemléket gyakorlati célra, mindennapi használatra, így lakásra, esetleg üzlethelyiségnek használjuk....

 

A műemléki helyreállításoknál a történeti értékek, a történelem tanújeleinek anyagi valóságban és hiteles formában való helyreállítására törekszünk, mégis minden helyreállítás pusztítással jár. Ez a pusztítás nem mindenre kiterjedő, hanem csak bizonyos területeket érint. Ezek közül leginkább a belső kialakítás és a nyílászárók veszélyeztetettek. Az ablak a legsérülékenyebb épületszerkezet, ezért ezt cserélik a leggyakrabban. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a műemléki felújítás után csak annyi marad meg eredetinek, amit szerkezetkész állapotnak tekintünk. A legutóbbi időkig a műemlékvédelem kevés figyelmet szentelt az ablaknak, mint építészeti elemnek, a művészettörténet is csak a szárnyak osztásaira, mint a homlokzatalkotó elemre figyelt az egész művész hatást tekintve. A műemléki helyreállítás területén is a régi nyílásokba az új igényeknek (hő,- és hangszigetelés) megfelelő új szerkezetű ablakokat helyeztek, és megállapították, hogy bizonyos határokon belül a külső nézete olyan, mint az eredetié. Ezzel a régi jellegű ablakszerkezetek folyamatosan eltűnnek az épületekről. Megóvásuk nagy jelentőségű!

 

Cégünk egy évtizede készít már műemléki nyílászárókat. Vállajuk a meglévő nyílászárók szigetelését, korszerűsítését, esetleges komplett cseréjét, modern hőszigetelő, de műemlék jellegű kivitelben.

A korszerűsített vagy cserélt nyílászárók esetében kapcsolt gerébtokos ablakoknál  a k= 0,9 W/m2K érték is elérhető, ami jobb mint egy mai modern k=1,1 W/m2K  argongáz töltésű hőszigetelt ablak. Ez azért lehetséges, mert a külső (egyes esetekben a belső) szárnyat cseréljük, egy modern hőszigetelt ablakszerkezetre (k=1,1 W/m2K), amely hőátbocsátási tényezőjének értéket a meglévő másod szárny még tovább csökkent, így a komplett ablakra nézve az értékünk meghaladja egy modern ablak hőszigetelését is.